JARDÍ BOTÀNIC MARIMURTRA

LLOCS D’INTERÈS PER DESCOBRIR A BLANES

Blanes és una ciutat moderna i activa però, tot i haver-se adaptat als temps i a les circumstàncies, el seu llegat marítim i les empremtes de les civilitzacions que la van conquerir, com els ibers, els romans o els senyors feudals, són presents a tota la vila. Prova d’això és el casc antic. Caminar pels seus carrers és com tornar al temps en què Blanes era un poble de pescadors ple de petites cases blanques típiques de la costa, que contrastaven amb les mansions vora el mar on estiuejava la classe burgesa.

És aquí on es troba l’Església de Santa Maria, d’estil gòtic, construïda al segle XIV. En realitat era el Palau dels Vescomtes de Cabrera, ja que el castell i la parròquia eren un mateix edifici. No es van separar fins l’any 1319, quan es va establir la Parròquia de Blanes. Durant el segle XVII, en mans d’altres propietaris, s’utilitzava com a caserna per als soldats. Malauradament, gran part del palau va ser destruït durant les guerres amb els francesos. Actualment és conserven part de la façana i el campanar, tots dos del segle XV. La resta va ser reconstruïda més tard.

Hi ha molts altres monuments que es poden visitar a la ciutat entre els que destaquen els següents:

FONT GÒTICA

Ubicada al carrer Ample de la ciutat, va ser un regal de Violant de Cabrera, esposa de Bernat V de Cabrera, a la vila de Blanes. De forma octogonal, sorprèn el conjunt de guarniments (sis gàrgoles, sis brolladors d’aigua i un àngel a la part superior) si és té en compte que aquestes decoracions s’acostumaven a utilitzar en construccions militars o religioses, no en monuments destinats a l’abeuratge de persones i animals. El seu estil i el seu bon estat de conservació fan que sigui considerat un monument únic del gòtic català.

CAPELLA DE L’ESPERANÇA

No es coneix del cert la data en què va ser construïda però apareix en arxius del segle XVII com a punt de reunió dels jurats que discutien els afers de la ciutat. Estava situada vora el mar, fora de les muralles, i sempre tenia un llum encès per guiar les barques fins a la platja. La façana està decorada amb motius mariners, mentre que a dins hi penja un vaixell del sostre.

CASTELL DE SANT JOAN

Situat a d’alt del turó amb el mateix nom, és el lloc més alt de la ciutat. Va ser construït al segle XI per defensar Blanes de les amenaces marítimes, especialment dels pirates. Avui dia es conserven les restes de les muralles i la torre circular de 15 metres d’alçada. És una ubicació privilegiada des d’on poder contemplar part de la costa i gairebé tot el municipi.

SANTUARI DEL VILAR

Es tracta d’una ermita que conté la imatge de la Verge del Vilar. Es troba en un indret una mica apartat del nucli urbà. Tot i així, és un espai ampli i compta amb un berenador, el que el converteix en un lloc ideal per passar un dia de camp amb la família i gaudir de la natura.

 

A més de monuments, platges i cales, Blanes destaca per dos jardins botànics reconeguts arreu del món:

JARDÍ BOTÀNIC MARIMURTRA

Fa més de 80 anys l’alemany Carl Faust Dins va construir aquest jardí amb l’objectiu de convertir-lo en una seu internacional d’investigació científica. Actualment es dedica a conservar espècies autòctones en perill d’extinció. Conté més de 3.000 espècies de plantes exòtiques, entre les que s’hi poden trobar exemplars provinents dels cinc continents.

JARDÍ BOTÀNIC PINYA DE ROSA

Situat a les afores de la població es troba aquest jardí tropical que posseeix unes 7.000 espècies de tot el món, entre les que figura una important col·lecció de cactus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *