suquet de peix

LA TRADICIÓ GASTRONÒMICA DE BLANES

Durant l’època romana, Blanes es va convertir en una de les ciutats portuàries més importants de l’imperi. I va continuar així fins a la decadència de l’imperi colonial espanyol, que va provocar una reducció considerable del comerç marítim i, per tant, de l’activitat als ports. Per compensar les pèrdues econòmiques, els habitants de Blanes van haver de buscar alternatives al que havia estat la seva forma de vida fins al moment. Va ser llavors quan es van dedicar majoritàriament a l’agricultura i la pesca. Una tradició que, tot i el pas del temps, encara continua i que impregna la seva gastronomia.

Els pescadors surten cada dia de bon matí amb les seves barques i a la tarda arriben al port de la ciutat amb les captures de la jornada. El peix es subhasta de seguida entre els comerciants i restauradors que s’acosten a la llotja, i que intentaran emportar-se les millors peces per als seus establiments. D’aquesta manera garanteixen plats preparats amb peix fresc i marisc de la zona, entre el que destaca la «gamba de Blanes». De fet, són molts els restaurants de la ciutat de Blanes que ofereixen una àmplia gamma de plats típics de la cuina mediterrània catalana elaborats amb verdures fresques que cultiven els pagesos dels voltants, i de peix acabat de pescar que els dóna un gustós i característic sabor a mar.

Però, sens dubte, el plat mariner per excel·lència és el «suquet de peix», un guisat ideat pels pobles de la costa catalana. Molts dies, els pescadors tornaven a casa amb peixos malmesos que no havien pogut vendre. Gràcies a això van aprendre a cuinar aquest guisat senzill però molt nutritiu, que acompanyaven amb patates i tomàquets. Actualment es considerat un plat gairebé festiu, ja que es pot preparar tant amb peix i marisc del més econòmic com amb aquells de més valor.

Tot i l’origen humil d’aquesta recepta, avui dia és molt popular en la gastronomia tot Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears. Fins i tot, hi ha variacions d’ella a la majoria de països mediterranis.

Gràcies a la seva popularitzat, Blanes celebra cada any les Jornades Gastronòmiques del Suquet de Peix de Sa Palomera. Hi participen diversos restaurants de la ciutat que preparen un menú especial per aquesta ocasió i on es pot degustar el suquet de peix junt amb altres receptes elaborades amb productes de la zona. Sempre es pot acompanyar d’un bon vi de la terra o un cava, com els que s’elaboren a la Reserva Mont-Ferrant, a Blanes mateix.

També té el seu lloc una de les postres típiques de Girona i els seus pobles: els «xuxos». Es tracta de rotlles de pasta fullada farcits de crema o de cabell d’àngel i que no s’enfornen sinó que es fregeixen.

Però Blanes no és una ciutat dedicada únicament a la cuina mediterrània. Degut a l’expansió del turisme, la vila compta amb restaurants especialitzats en diferents estils gastronòmics com l’oriental, el grec o l’italià. A més, també es pot gaudir d’uns dels molts bars, cafeteries i gelateries que ofereix la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *