BLANES, LA PORTA D’ENTRADA A LA COSTA BRAVA

Blanes, situada al sud de la costa gironina i també coneguda com «el portal de la Costa Brava», és una ciutat on tradició i modernitat es fusionen per oferir al visitant una gran varietat d’activitats i paratges per descobrir.

UNA MICA D’HISTÒRIA

Ningú no sap del cert des de quan hi ha habitants a aquesta zona però les excavacions arqueològiques demostren que ja hi havia un poblat iber als voltants del segle III aC. Amb la invasió romana l’any 218 aC el poblat va rebre el nom de Blanda o Blandae, que va conservar fins el segle X. Després de la caiguda de l’Imperi Romà i de l’expulsió dels àrabs de la zona, l’antiga Blanes es va convertir en un règim feudal. Va ser en aquella època quan es va construir el Castell de Sant Joan, que encara es conserva.

L’activitat del port de Blanes va patir una davallada després que Espanya perdés les seves colònies americanes. Però la ciutat va continuar endavant gràcies l’explotació de la pesca i l’agricultura i a l’arribada de la indústria a finals del segle XIX, que va fer aparèixer nombroses fàbriques, com les tèxtils.

Desprès de la Guerra Civil Espanyola i d’un període de fam i penúries, el turisme va arribar a Blanes a mitjans del segle XX. Aquest fet va donar un gran impuls econòmic a la ciutat que perdura fins als nostres dies.

LA CIUTAT I EL SEU ENTORN

Blanes és un municipi on es respira tranquil·litat i on es pot gaudir de quatre quilòmetres de platges d’aigües cristal·lines i cales que ofereixen més intimitat i a les que, en alguns casos, només es pot arribar en vaixell. Una de les marques que identifiquen el seu paisatge és Sa Palomera, una gran roca que s’endinsa en el mar i que separa la platja de s’Abanell de la badia de Blanes. És considerada l’inici de la Costa Brava.

La part més alta de la ciutat està coronada pel castell de Sant Joan, des d’on es pot admirar gran part del terme municipal. Blanes també disposa d’un trenet, o carrilet, amb el que es pot fer una visita guiada per la ciutat i amb el que s’arriba als famosos jardins Marimurtra i Pinya de Rosa.

Com a indret turístic, hi ha una important oferta de restaurants a Blanes, bars i hotels. En els més de 150 restaurants de la ciutat és pot gaudir de la gastronomia local a base de peix, però també de plats internacionals. A més, disposa d’una amplia gama d’hotels, pensions, apartaments i càmpings.

Tot i el caràcter turístic de la ciutat, l’any 2007 Blanes va ser la primera ciutat de la Costa Brava en rebre el Certificat de Destinació de Turisme Familiar, una distinció que caracteritza aquelles poblacions que compten amb instal·lacions, activitats i serveis adients per a cada membre de la família.

QUÈ FER A BLANES

Gràcies a la geografia de la zona, a Blanes és pot gaudir del mar o de la muntanya. Aquest fet fa possible que l’oferta turística i cultural de la ciutat sigui molt extensa i pugui estar dissenyada per a tots els gustos i edats. Com a indret marítim, es poden practicar tot tipus d’esports aqüàtics, però també organitzar excursions a peu o amb bicicleta o practicar altres esports en les instal·lacions de la ciutat. Els més petits poden trobar àrees de joc al Passeig Marítim i tot tipus d’activitats lúdiques pensades exclusivament per a ells.

Però sens dubte, l’atracció turística per excel·lència i que aplega a milers de visitants cada any són els Focs de Blanes. Aquest concurs està considerat com un dels millors espectacles pirotècnics d’Europa on especialistes d’arreu del món s’esforcen per crear el castell de focs més espectacular.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *